Keuken

“Innovatie en traditioneel vakmanschap gaan bij ons hand in hand”

Al meer dan vijftig jaar maakt de familie Ostyn met Obumex naam en faam in de meubelwereld. Sinds architect John Pawson een keuken tekende voor het West-Vlaamse bedrijf groeide het uit tot een internationale speler. Vakmanschap, geraffineerde schoonheid en discrete luxe vormen de kern van een tijdloze, maar tegelijk persoonlijke woonstijl.

Oorspronkelijk startte Obumex in 1960 met de creatie van schoolmeubilair, maar al snel volgden de zuiver vormgegeven keukens. Daarmee zet Obumex intussen nationaal en internationaal de toon. "Sowieso werkten we al regelmatig in het buitenland voor Belgen die verhuizen of die ook in hun tweede verblijf een keuken van ons wilden", vertelt Obumex-interieurarchitecte Kelly Hoornaert. "Maar sinds de opening van onze Parijse showroom in 2014 komen er steeds meer internationale klanten bij."

Hoewel Obumex met partners werkt in het buitenland, worden de meubels zelf allemaal in de schrijnwerkerij in Staden geproduceerd. "We willen overal dezelfde kwaliteit leveren, en hebben hier een massa ervaring in huis. Onze arbeiders zijn het gewoon om telkens op zoek te gaan naar de beste oplossing, en de meubels tot in de puntjes af te werken. Bovendien vormt logistiek voor ons geen probleem, en beschikken we over medewerkers in het buitenland."

Aandacht voor materialen

Wat Obumex onderscheidt van andere producenten is de aandacht voor materialen. "We werken vooral met natuurlijke materialen die we in nauw overleg met de leveranciers selecteren. Zo kunnen we de kwaliteit én de stijl van Obumex, met een voorkeur voor uitgesproken kleuren en patronen, bewaken. Tegelijk kiezen we altijd voor een verfijnde, sobere vormgeving, zodat de keukens de tand des tijds doorstaan en makkelijk veertig jaar kunnen meegaan."

Daarnaast hecht het team van Obumex veel aandacht aan details. "Als je hetzelfde hout bijvoorbeeld borstelt of zandstraalt, dan levert dat een totaal ander resultaat op. Ook de patine die je erop aanbrengt, kan een enorm verschil betekenen. Daarom blijven we voortdurend op zoek gaan naar nieuwe manieren om materialen te bewerken. Zo bouwden we de afgelopen jaren een indrukwekkende collectie fineer uit. Innovatie en traditioneel vakmanschap gaan bij ons hand in hand."

Totaalplaatje

Een andere troef van Obumex is de aandacht voor de totale sfeer van een project. "Zo stellen we voor een keuken bijvoorbeeld een bijpassende tafel en stoelen voor, of kiezen we de gordijnen. Het totale plaatje moet kloppen", vertelt Hoornaert. "Voor elk project luisteren we in eerste instantie zeer goed naar de wensen van de opdrachtgever, zodat we een persoonlijk project op maat kunnen samenstellen. Als familiebedrijf is die vertrouwensband voor ons cruciaal."

Bovendien blijft het werk van Obumex niet beperkt tot de keuken, want ook voor een dressing of meubels op maat voor de living kunt u bij het bedrijf terecht. "We hebben alles in huis om de volledige inrichting van een woning te verzorgen. Voor elk project beginnen we met een schone lei. We hebben zelfs geen vaste maten of collectie. Enkel een paar signatuurkeukens ter inspiratie van architecten als Glenn Sestig en Joseph Dirand. Ook qua stijl bieden we een breed gamma aan: van heel minimalistisch tot klassiek landelijk. Daarbij maken we de keuken en meubels op maat zelf, en werken we voor de andere meubels of verlichting samen met exclusieve partners. Er zijn geen limieten aan wat we kunnen doen."

Gemoedsrust

Dankzij het omvangrijke aanbod kan Obumex keukens en interieurs maken die haar klanten als gegoten zitten. "Elke klant is uniek, en dus moet zijn of haar interieur dat ook zijn. Voor elk nieuw project vertrekken we van de klant, en ontwerpen de ruimte – of het nu een bureau, keuken of woonkamer is – als het ware rondom hem of haar. Dankzij het subtiele, harmonieuze spel zorgen we er ook voor dat het interieur alle zintuigen aanspreekt, én voegen we onze fameuze magische Obumex-touch toe", vertelt Hoornaert.

Die kwaliteitsvisie stoelt Obumex al drie generaties lang op de doorgedreven filosofie van de familie Ostyn: de pure schoonheid van een ontwerp nog overtreffen door te excelleren in de realisatie ervan. "Ons voltallige bedrijf is doordrongen van dezelfde niet-aflatende gebetenheid om onberispelijk werk te leveren. De ervaring en vakkennis van ons team staan hierbij garant voor een volledige gemoedsrust, van ontwerp tot realisatie."

Elkaar versterken

Voor Leiekouter ontwikkelden Obumex-interieurarchitecte Kelly Hoornaert en haar team voor elke categorie appartement een specifieke, eigentijdse keuken die binnen het vooropgestelde budget past. "Al is iedereen natuurlijk vrij om helemaal van nul te beginnen, en iets totaal anders te kiezen. Daarvoor kunnen ze beroep doen op de interieurarchitecten van Leiekouter, die alles in nauw overleg met ons zullen uittekenen. Voor alle vragen in verband met Obumex in dit project ben ik uw persoonlijke aanspreekpunt."

"Als de nieuwe bewoners de materialen en mogelijkheden van nabij willen komen bekijken, dan zal dat vanaf de zomer van 2017 kunnen in onze gloednieuwe showroom op de Kortrijksesteenweg in Gent. We zijn blij om deel uit te maken van dit project. Leiekouter sluit perfect aan bij ons bedrijf. Net als hen streven we de hoogste kwaliteit na, en zijn we telkens op zoek naar het nieuwste van het nieuwste. Daarom zijn we ervan overtuigd dat dit partnerschap een toegevoegde waarde is voor beide partijen", besluit Hoornaert.