Architecten

“Nieuwe grandeur”

Leiekouter is in veel opzichten een uniek project, met 51 appartementen en enkele kantoren of commerciële ruimtes. 360 architecten creëert een subtiel spel tussen oud en nieuw. Tussen stad, architectuur en landschap. Transparantie, openheid, rust en privacy staan centraal. En dat alles op een bevoorrecht stukje Gent, vlak aan het water.

De geschiedenis van Leiekouter gaat terug tot de middeleeuwen. In de 19de eeuw bouwde en verbouwde de familie Legrand hier twee neoclassicistische stadspaleizen, die grotendeels bewaard bleven en nu als monument beschermd zijn. Aan de andere kant van hun tuinen, aan de Leie, werden tuinpaviljoentjes opgetrokken.

In de bouwplannen van deze prestigieuze residentiële ontwikkeling primeren twee zaken: de relatie met het water herstellen en de historische samenhang van de gebouwen verzekeren. De niet-waardevolle gebouwen in de tuin worden afgebroken, de panden aan de Nederkouter en de tuinpaviljoentjes of 'gloriëttes' blijven behouden. Daarnaast worden twee nieuwe gebouwen opgetrokken, met zicht op de Leie en met kwaliteitsvolle buitenruimtes.

Licht, ruimte en rust

Leiekouter biedt u de keuze uit 1-, 2- en 3-slaapkamerappartementen, met oppervlaktes van 70 tot 175 m2. Met het westen aan de waterkant en het zuiden aan de Zoutstraat zijn alle woningen uitstekend georiënteerd. De vrije hoogte tot de plafonds - tot 4,5 meter in de oude gebouwen en 2,75 meter in de nieuwbouw - staat garant voor een aangenaam ruimtegevoel en een overvloed aan licht. Elk hoekappartement heeft bovendien minstens twee gevels, vaak zelfs drie of vier. Het is slechts een van de aspecten die de optimale woonkwaliteit garanderen.

Dankzij een uitgekiend materiaalgebruik vormen de oude en nieuwe gebouwen een rustgevend geheel. Voor de nieuwe volumes koos 360 architecten op basis van oude postkaarten voor baksteen, met verfijnde betonnen architecturale accenten. De genuanceerde beige-okerkleur contrasteert zacht met de lichte tinten van de oude gebouwen. Voor het schrijnwerk wordt een warm, bronsgetint aluminium gebruikt.

Drie unieke gebouwen

Ook al zijn eenvoud en samenhang sleutelwoorden, toch onderscheidt elk gebouw zich met subtiele details.

Het eerste, gebouw Verdi, komt op de plaats van het oorspronkelijke koetshuis, omgeven door de mooie parktuin. Transparantie en openheid zijn hier de sleutelbegrippen. De raamopeningen zijn extra groot. De balkons kragen uit en de balustrades bestaan uit glas.

Gebouw Chopin, op de ruïne van de voormalige pianofabriek 'Van Hyfte', roept meer een stadsgevel op. De terrassen zijn ingewerkt in de gevels. Ze hebben veel ramen, zijn klassiek opgebouwd uit twee vleugels en opgenomen in een strenger gevelritme.

In gebouw Mozart , dat uitgeeft op de Nederkouter, worden die daken gereconstrueerd in een eigentijds design. Dat levert een extra verdieping op, waar via driehoekige uitsnedes nieuwe terrassen worden gemaakt. Dat resulteert in een boeiend spel tussen open en gesloten, en in een welomlijnde dakvorm. Daarnaast wordt al het houten schrijnwerk in deze gebouwen gerestaureerd of vervangen, naar analogie met het oorspronkelijke model.

Kiezen in alle vrijheid

Nog opvallend, tot slot, is de enorme planvrijheid van het project zodat u met name in de twee nieuwe gebouwen een grote vrijheid geniet om het appartement naar uw wensen in te delen. Wie wil, kan zelfs twee appartementen kopen en ze samenvoegen tot één groot appartement. Daardoor zal elk appartement er totaal uniek uitzien.

www.office360.be